Zéró-tolerancia az ittas vezetőkkel és gyorshajtókkal szemben!Zero-tolerancia
Szabálysértések
Bírságok
Toleranciaküszöbök
Csúcstartók
Változások 2009
Mobiltelefon, biztonsági öv, gyerekülés, bukósisak
VendégkönyvINDUL AZ ÁLLAMI KASZÁLÁS 

A kormány rendelete értelmében 2009. augusztus 1-jétől közigazgatási hatósági eljárást indít a rendőrség azok ellen, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokat.

A kormányrendelet augusztus 1-jei hatályba lépéséig ezeket szabálysértésként bírálták el, így helyszíni bírsággal, illetve szabálysértési eljárás során szabálysértési bírsággal voltak sújthatók az elkövetők, valamint közúti közlekedési "előéleti pontot" kellett kiszabni az elkövetőkkel szemben. 
   
A kormány július 29-én hozott kormányrendeletében azonban megváltoztatta ezt, és úgy rendelkezett, hogy az ezen közlekedési szabályokat megszegőivel szemben közigazgatási eljárást kell indítani, és közigazgatási bírságot kell kiszabni. 
   
A kormányrendelet melléklete szerint a menet közben kézben tartott rádiótelefon használata miatt lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton és autópályán 20 ezer forint bírságot kell kiszabni a járművezetővel szemben. 
   
A biztonsági öv használatát elmulasztó járművezetőre, illetve utasra lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint bírságot kell kiszabni. 
   
A gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása miatt lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 45 ezer forint a járművezetővel szemben kiszabott bírság összege. 
   
A motorkerékpár-bukósisak használatát elmulasztókat lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton, autópályán 30 ezer forintra kell büntetni. 
   
A változás értelmében - mivel közigazgatási bírságot szabnak ki - nem fognak büntetőpontot adni ezekért a szabálytalanságokért. A kormányrendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően elkövetett szabályszegések esetében kell alkalmazni. www.zero-tolerancia.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!